Se etter dekkdimensjoner når du trenger nye dekk

Å finne nye bildekk til sommer eller vinter krever at du finner dekk som passer til bilen din, og det betyr at de har riktig dimensjon. Nye sommerdekk er enklere å finne enn vinterdekk fordi utvalget er mindre, så for vinterdekk har du pigg og piggfrie dekk å velge mellom. Det gjør valget litt enklere, men du har fremdeles et bredt utvalg av forskjellige dekk for forskjellige typer kjøretøy og med forskjellige egenskaper.

Når du velger et dekk, og du vet hvilken dimensjon du leter etter, er det lettere å gå i en butikk eller gå online og søke etter f.eks. 205/55/16 sommerdekk eller 195/65/16 sommerdekk. Begge skal gi de samme resultatene, men det er lettere å få objektiv informasjon på nettet fordi du raskt kan søke etter forskjellige dekkprøver og få informasjon om forskjellige egenskaper som kan være viktige for deg og ditt dekkvalg.

For å hjelpe har du også EU-dekkmerket der du har all dekkinformasjonen limt inn på dekkene, slik at du enkelt kan se hvor bra dekkene presterer på forskjellige faktorer som våtgrep, dekkstøy og drivstofforbruk. Dette lar deg enkelt sammenligne dekk mellom de forskjellige merkene. Etter å ha introdusert dette, er det lettere å velge dekk basert på disse kriteriene, men det er ikke alltid at de er de viktigste for deg. De er heller ikke optimalisert for vinterdekk fordi testene utføres under forhold i plussgrader. Men forhåpentligvis gir de like god relativ indikasjon når man sammenligner forskjellige vinterdekk som de gjør for sommerdekk.

Når du velger sommerdekk er det også viktig å se på hvor flinke de er for å unngå vannplanlegging, så vel som hvor gode testresultater er for delprøver som tilsvarer hvordan du bruker bilen din. Hvis du har en rask bil, er det viktig å vite at de takler høye hastigheter og har gode egenskaper når du bytter filer i høye hastigheter. Hvis du har en elbil, må du vite at dekkene er anbefalt for bruk på elbiler. Ikke alle dekk er egnet for denne bruken da slitasjen er høyere på grunn av sin høyere vekt og vridningsmotstand. Så hvis du har en elbil så er det verdt å sjekke mønsterdybden oftere, da du kanskje må rotere dekkene oftere enn for en vanlig bil der det ofte er nok å rotere dekkene når du veksler mellom vinter- og sommerdekk og omvendt.

Dekk bør byttes ut med nye dekk når de er skadet eller når konstruksjonsdybden er mindre enn 4 mm, da de da anses som slitte, da de ikke lenger kan gi den sikkerhet som trengs under kjøring. Bremseavstanden øker på både tørre og våte overflater. Risikoen for vannutjevning økes også fordi du har mindre volum i sporene for å lagre vann når du kjører over en vanntett overflate, noe som da kan føre til at du mister kontakten med veibanen og bilen begynner å vanne nivået. Dette er en av de vanligste årsakene til ulykker når det regner.

For mer informasjon om forskjellige dekkdimensjoner og hvordan du finner nye dekk som bruker forskjellige dekkdimensjoner, besøk: https://vianor.no/